Alternator not working

View previous topic View next topic Go down

Alternator not working

Post by Aussiboris on Sun Jul 10 2011, 21:02

Been getting flat batteries in the bug lately. Found out the cause of this is the alternator not kicking out enough voltage. The alternator is a later one with internal voltage regulator.
When the engine is on its giving out 12.15v when the engine is off the readout is 12.25 (battery I guess).
Thing is it doesn't increase with the revs just stays a constant 12.15v which isn't enough to maintain the battery.
There is no batt light on the dash.
Anyone have any ideas what to do? I there a way of checking the voltage regulator or is it a case of just get a new one?
Not so keen on spending £100 if there's a simple fix.
avatar
Aussiboris
Club Member
Club Member

Posts : 273
Join date : 2011-03-06
Age : 38
Location : Bournemouth

Back to top Go down

Re: Alternator not working

Post by owen on Mon Jul 11 2011, 12:52

I don't think you can do much with the internal units and you probably couldn't buy a new internal regulator anyway.
Just a thought are you sure the dash circuit is working okay if the bulb is gone I don't think the alternator will work, its not like a dynamo that will work regardless, the dash circuit acts as a sensor for the alternator to power up. I remember I had trouble when i changed over to an alternator and the dash ciruit was incorrectly wired up.
cheers
owen

owen
Club Member
Club Member

Posts : 220
Join date : 2011-02-19

Back to top Go down

Re: Alternator not working

Post by Grizzly on Mon Jul 11 2011, 12:59

Also you could try adding an earth to the top of the alternator body if you haven't one already.

_________________
1969 Beetle
1964 Split Screen Panel Van (ex firetruck)

avatar
Grizzly
Club Member
Club Member

Posts : 1356
Join date : 2011-02-04
Location : Hampshire

Back to top Go down

Re: Alternator not working

Post by Aussiboris on Mon Jul 11 2011, 21:15

Found the lead had come off the back of the battery light on the dash so got that fixed. It now illuminates then extinguishes after a few revs at startup. This should indicate its charging but I'll check the alternator output tomorrow when I have a multimeter to hand.
Really hope I dont have to purchase a new unit
avatar
Aussiboris
Club Member
Club Member

Posts : 273
Join date : 2011-03-06
Age : 38
Location : Bournemouth

Back to top Go down

Re: Alternator not working

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum